În cadrul unui eveniment deosebit, Casa de licitații A10 by Artmark aduce în prim-plan colecția impresionantă a regretatei Ruxandra Garofeanu, cunoscută istorică și critic de artă.
Licitația de Artă Postbelică și Contemporană, programată pentru marți, 19 noiembrie, la ora 19:00, la Palatul Cesianu-Racoviță din București și pe platforma Artmark Live, va include 25 de lucrări semnificative din colecția sa. Cele mai multe dintre aceste lucrări au fost expuse la începutul anului în cadrul expoziției „Atelierele Pangratti. In memoriam Ruxandra Garofeanu”, organizată de Art Safari București.
Despre colecția Ruxandrei Garofeanu
Personalitate marcantă a culturii vizuale românești, Ruxandra Garofeanu (1944-2021) a fost un pilon în susținerea și promovarea artei contemporane românești. Formată la Institutul „Nicolae Grigorescu”, Garofeanu a devenit cunoscută pentru numeroasele sale proiecte ambițioase, printre care expozițiile „Bessarabia Maia” (2009), prima dedicată în ultima sută de ani artiștilor basarabeni clasici și moderni, și „Artistul și puterea” (2012), ce a reunit peste 650 de lucrări ale artiștilor români din perioada comunistă.
În afara activităților expoziționale, Garofeanu a contribuit la educarea estetică a publicului prin seria sa vastă de emisiuni culturale la Radio România și TVR, între 1966 și 2004. A fost fondatoarea Galeriei Dialog și a Centrului Cultural ArtSociety, inițiative prin care a susținut constant arta autentică și noile talente.
Lucrări ale unor artiști consacrați și emergenți, scoase la licitație
Licitația de artă contemporană include, alături de lucrările Ruxandrei Garofeanu, opere din colecția personală a scriitorului Ilie Mirea. Artmark aduce astfel în fața iubitorilor de artă lucrări semnate de artiști români recunoscuți, precum Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Ștefan Câlția, Sorin Ilfoveanu și Mircea Ciobanu. Printre alte nume importante se numără Sabin Bălașa, Georges Mazilu și Felix Aftene, alături de artiști emergenți precum Irina Dragomir și Daniel Rădulescu.
Un punct de atracție al licitației este prezența a două lucrări ale pictorului român Adrian Ghenie, cel mai bine cotat la nivel internațional în acest moment. Piesa centrală, „Untitled (Înger și memorie)”, realizată în anii 2000, are o estimare de 60.000-90.000 de euro.
Evenimentul licitației și accesul publicului
Toate lucrările din cadrul „Licitației de Artă Postbelică și Contemporană” sunt expuse deja la Galeriile Artmark, iar publicul este invitat să viziteze expoziția cu acces liber. Evenimentul va avea loc marți, 19 noiembrie, la Palatul Cesianu-Racoviță din București și online pe platforma Artmark Live, oferind ocazia iubitorilor de artă de a achiziționa piese cu o semnificație culturală aparte.
Comentariul va fi postat dupa aprobare