In ciuda existentei AI, românii sătui de clasa politică au căzut în plasa manipulării

Bogdan Chirea
0

De vreo 16 ani sunt implicat in diferite funcții in organizarea alegerilor, dar la nivel de membru in comisii, președinte sau locțiitor de secție de votare. După batjocora de la alegerile locale am zis că mă retrag definitiv din ceea ce se numește “Corpul Experților Electorali”. Prin anumite împrejurări nu am mai apucat sa mă “revolt” poate și pentru că în secret îmi place să fiu bun la ceva și sa ajut alți colegi sau oameni sa învețe despre procesul electoral și cum pot participa activ și intelege ce înseamnă organizare sau “fraudare”.


Am vazut oameni care s-au revoltat ca nu au voie sa voteze la altă secție de votare decat cea la care sunt arondați, dacă votează în localitatea de domiciliu. Și nu e vorba despre bătrâni, ci de tineri de 30 de ani, care promovează în viața de zi cu zi mișcarea și sportul, dar pentru care 30 de minute distanță de mers reprezenta un efort. Deși le înțeleg perspectiva, înainte de a acuza ceva, era util să se informeze despre măsurile de verificare a “turismului electoral”, prin acele înscrieri pe listele electorale suplimentare , proces manual care, din experiența din secții,  înseamnă câte 5 minute pe fiecare persoană care are “lenea” de a se informa în avans, tot de pe net, secția unde poate vota.


Un alt domn făcea valuri în ziua votării pe Facebook ca l-a văzut pe fratele său mort pe lista electorală, deși nu a verificat și dacă era o potrivire de nume …


Deși în această toamnă avem două tipuri de alegeri, singurul lucru pe care l-am văzut la TV și în “ziarele”, “televiziunile online” și “podcasturile influencerilor” au fost alegerile prezidențiale. Toate televiziunile, unele care se numesc posturi de știri, au prezentat n variante de sondaje de opinie. Nici unul, dar nici unul dintre aceste sondaje, nu a reflectat câtuși de puțin realitatea din teren. Nici măcar exit poll-urile nu au fost în stare să prezinte ceea ce acum la aceleași televiziuni este prezentat ca o bombă.  Scuzele și invențiile caselor de sondaje sunt absolut penibile și mi-aș dori interzicerea prin lege electorală sau stabilirea de norme clare despre cine și mai ales cum poate face sondaje de opinie. Altfel spus sondajele de opinie nu au fost nimic altceva decât manipulări electorale.


Am văzut luni la TV văzut, pe rând, un domn, prezentat ca fiind psihiatru, car avea niște abilități extraordinare de analist politic. El ne-a spus ca îl știe destul de bine pe câștigătorul primului tur al alegerilor. Tot el a spus ca o femeie care poartă o cruce mare la gât nu poate să aibă convingeri în care toți cetățenii unei țări ar trebui să aibă drepturi egale în fața legii și ca statul trebuie să își trateze cetățenii în mod egal. Și eu aș fi putut să emit opinii despre el, bazându-mă pur și simplu pe faptul cum arată. Deși nu sunt psihiatru, nu pot emite judecăți despre o carte după copertă.


Apoi, la un alt post de televiziune, am ascultat delirul unei alte doamne celebre, prezentat sub formă de dezbatere electorală, care jignea în cel mai urat mod cu putință o altă femeie, care a ajuns în turul doi, dându-i lecții despre cum trebuia ea să își crească copilul, pe care l-a demonizat în toate felurile. Desigur, de la doamna S nu aveam așteptări de mult, am văzut în ea răutatea clasică a femeilor invidioase pe succesul altor femei, scuipând venin si intrând în intimitatea familială .


Vă recunosc ca nu am auzit și nu știam nici eu cum arată marele erou al primului tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale. Am văzut oameni care își șterg acum aplicația TikTok, acolo unde au prosperat celebrele ferme de troli pe care politicienii siguri pe ei le ironizau. 


Vicepreședintele CNA a confirmat chiar și el ca a informat autoritățile și că Ministrul Digitalizării și restul instituțiilor nu au făcut nimic pentru a reglementa manipularea de pe social media, deepfake, propagandă, ideologii și texte frumos ambalate într-un discurs care nu prezintă soluțiile reale ci ce anume e greșit la clasă politică și ce si-ar dori fiecare român. Aseară clasa politică a aflat ca TikTokul chinezesc, care a fost “sediul de campanie” pentru un domn despre care abia acum are un CV căutat la sânge despre toate televiziunile. 


Aflăm, abia de azi, inepțiile și credințele unui domn, pe care televiziunile de la noi nici măcar nu l-au băgat în seamă. 


Eu unul refuz să cred ca oamenii confundă suveranitatea cu propaganda unor ideologii extremiste.


Nu reușesc să înțeleg cum un domn condamnat penal pentru numirea legionarilor drep eroi a putut să cucerească oamenii pentru că au crezut că el este patriot și naționalist.


În contextul actual, termenul “suveranism” este adesea invocat pentru a sublinia importanța independenței și autonomiei naționale. Cu toate acestea, este esențial să înțelegem că suveranismul nu implică susținerea unor ideologii extremiste, precum cele promovate de Mișcarea Legionară în perioada interbelică.


Ce a fost Mișcarea Legionară?


Fondată în 1927 de Corneliu Zelea Codreanu, Mișcarea Legionară, cunoscută și sub numele de Garda de Fier, a fost o organizație de extremă dreaptă din România. Aceasta a promovat un naționalism radical, antisemitism și a recurs la violență pentru a-și atinge obiectivele politice.


Fapte istorice relevante:

 • Asasinate politice: Legionarii au fost responsabili pentru uciderea unor personalități politice marcante, precum prim-ministrul I.G. Duca și istoricul Nicolae Iorga.

 • Pogromuri: În timpul rebeliunii legionare din ianuarie 1941, au avut loc acte de violență extremă împotriva comunității evreiești, inclusiv torturi și execuții sumare.

 • Instabilitate politică: Acțiunile violente ale legionarilor au contribuit la destabilizarea României în perioada interbelică, afectând negativ imaginea țării pe plan internațional.


De ce este important să facem distincția?


Suveranismul autentic se referă la apărarea independenței și suveranității naționale prin mijloace democratice și respectarea drepturilor omului. Asocierea suveranismului cu ideologii extremiste, precum cea legionară, nu doar distorsionează sensul conceptului, dar și legitimează practici și idei care au avut consecințe tragice în istorie. Apărarea suveranității naționale trebuie să se bazeze pe valori democratice, respect reciproc și promovarea păcii, nu pe ură și violență.


Admiri legionarii? Hai să vorbim despre ce au făcut cu adevărat.

Unii spun că admiră Mișcarea Legionară pentru „naționalism” sau „patriotism”. Dar știi cu adevărat ce au făcut legionarii? Dacă te consideri o persoană incluzivă, deschisă și dreaptă, e timpul să afli câteva adevăruri pe care mulți le ignoră:

1. Violenta, nu patriotismul, i-a definit

 • Legionarii nu s-au oprit la vorbe. Au recurs la asasinate politice. Au ucis oameni precum I.G. Duca, care era prim-ministru, și pe Nicolae Iorga, un mare intelectual al României. Asta înseamnă patriotism?

2. Au semănat ură și au distrus vieți

 • În timpul Rebeliunii Legionare din 1941, au atacat și torturat evrei. Mii de oameni au fost uciși în pogromuri, doar pentru că făceau parte dintr-o altă comunitate. Cum poți să susții „incluziunea” și în același timp să admiți astfel de fapte?

3. Nu au apărat România, au ruinat-o

 • Acțiunile lor violente și extremiste au destabilizat țara. Mișcarea Legionară nu a construit nimic durabil pentru România – doar ură, instabilitate și suferință.


De ce e periculos să-i admiri?

Admirația pentru legionari perpetuează idei care au dus la tragedii istorice. Dacă spui că ești deschis, incluziv și ai viziuni progresiste, atunci trebuie să te întrebi: ce e de admirat într-o ideologie bazată pe ură și violență?


Un mesaj pentru tine:

Patriotismul adevărat nu distruge, ci unește. Respectul pentru țară înseamnă să construiești un viitor în care toți să aibă loc, indiferent de religie, etnie sau opinii. Nu uita, istoria e acolo să ne învețe să nu repetăm greșelile trecutului. E timpul să alegi valorile care contează cu adevărat.


Într-o Românie care a suferit în epoca comunismului, eu îmi doresc ca oamenii să accepte diferențele de viziuni dintre ei dar să discute între ei în mod deschis. Dacă aveți părinți , frați, surori, prieteni care au picat pur și simplu în plasa unui algoritm manipulat de rublele de la Moscova, explicați-le ce înseamnă trecutul și ce promovează niște candidați care vorbesc frumos precum o făceau niște naționaliști dictatori. Explicați-le celor care se informează de pe TikTok ca ceea ce văd ei în clipuri scoase din context nu reprezintă imaginea completă a unui individ care vrea să conducă țara. Explicați-le ca este ok să caute pe Google mai multe informații despre acea persoană. Explicați-le ca internetul înseamnă acces la informație și ca informația înseamnă putere. Explicați-le ca este ok să citească din mai multe surse și să nu creadă pe cuvânt tot ce văd la televizor sau pe net. Explicați-le ca este OK să schimbe postul și să caute informație și în altă parte. 


După acest duș rece îmi doresc ca în viitorul apropiat să vedem pași concreți care să reglementeze și să limiteze imixtiunile altor țări prin intermediul unor rețele sociale care nu sunt monitorizate sau reglementate, deținute, culmea de giganți chinezi…


Această postare nu este despre a susține un om sau un partid politic. Această postare este despre speranța că românii nu vor cădea în capcana ideologiei.


Vă îndemn să folosiți surse de încredere despre ce ideologii, păreri și mesaje transmit candidații care vă cer votul. Într-o lume a tehnologiei în care vorbim despre AI folosiți instrumentele avansate de căutare pentru a înțelege ce vă transmit acei oameni.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!