Casa Artmark propune pasionaților de artă religioasă și colecționarilor o selecție remarcabilă de icoane și obiecte sacre, reunite în Licitația de Crăciun – Artă Sacră, care va avea loc pe 11 decembrie, de la ora 18:00, la Palatul Cesianu-Racoviță din București și online pe platforma Artmark Live. Evenimentul include o expoziție cu intrare liberă, deschisă publicului între 27 noiembrie și 11 decembrie, în intervalul 10:00–20:00, la Galeriile Artmark (str. C.A. Rosetti nr. 5).
Comori ale artei religioase din secolele XVI-XIX
Selecția din acest an aduce în prim-plan icoane și obiecte religioase semnificative pentru începuturile picturii românești, dar și pentru școlile de pictură rusească și grecească. Printre piesele notabile se numără:
- „Duminica Tuturor Sfinților” – o rară icoană împărătească din școala moldovenească, realizată în timpul domniei lui Alexandru Lăpușneanu (jumătatea sec. al XVI-lea), reprezentându-l pe Iisus Hristos binecuvântând.
- Crucea pictată „Sfântul Ioan Gură de Aur” – o lucrare din aceeași școală moldovenească, datând din vremea lui Ieremia Movilă (1595-1600), cu detalii aurite și reprezentări simbolice impresionante.
- „Schimbarea la față” – o icoană pe lemn din perioada lui Constantin Brâncoveanu, realizată de școala de pictură religioasă din Țara Românească (începutul sec. al XVIII-lea).
Piese de colecție unice
Evenimentul oferă și oportunitatea de a admira și achiziționa icoane deosebite, precum:
- „Maica Domnului cu Pruncul (Eleusa)” – o icoană veneto-cretană din sec. al XVI-lea, care îmbină influențele bizantine cu tehnicile renascentiste.
- „Botezul Domnului” – o lucrare atribuită pictorului Gheorghe Tattarescu, datând din 1844.
- Tripticul „Sfântul Ierarh Nicolae” – realizat de Nae Goage, ajutorul lui Nicolae Grigorescu, la începutul sec. al XX-lea.
Icoane din colecția scriitorului Zaharia Stancu
Licitația include și icoane din colecția privată a poetului Zaharia Stancu, precum:
- „Iisus Hristos” – icoană rusească din sfârșitul sec. al XIX-lea.
- Icoane pe glajă din atelierele din Nicula și Șcheii Brașovului, cu reprezentări ale Sfinților Gheorghe și Nicolae.
Detalii pentru colecționari
Printre artiștii și școlile reprezentate în această selecție se numără zugravi renumiți precum Matei Țâmforea, Ioan Pop de la Făgăraș și familia Grecu, dar și icoane din școala de la Căldărușani.
Un eveniment cu tradiție
Această licitație face parte din seria anuală dedicată artei religioase de patrimoniu, organizată de Casa Artmark, și își propune să aducă în atenția publicului valorile și tradițiile creștine păstrate de-a lungul secolelor.
Intrarea este liberă la expoziția premergătoare licitației, iar participarea la eveniment este posibilă atât fizic, cât și online, pentru cei care doresc să îmbogățească patrimoniul personal cu piese de o valoare inestimabilă.
Comentariul va fi postat dupa aprobare