Ce planuri profesionale au românii pentru 2025: majoritatea vizează schimbarea locului de muncă sau creșteri salariale

Bogdan Chirea
0

Un sondaj recent realizat de eJobs România relevă că 4 din 10 respondenți își propun să se angajeze în 2025, fie pentru a-și schimba jobul actual, fie din cauza pierderii locului de muncă în 2024. De asemenea, 22,6% dintre participanți își doresc o majorare salarială, 11,5% să lucreze de acasă, 5,6% să fie promovați, iar 4,3% intenționează să urmeze cursuri de reconversie profesională. Aproape 10% dintre respondenți nu au așteptări optimiste pentru anul viitor.


Stabilitate și prudență pe piața muncii

În comparație cu 2023, procentul celor care doresc să-și schimbe locul de muncă a scăzut semnificativ, de la 56% la 40%, conform Ralucăi Dumitra, Head of Marketing în cadrul eJobs. Totuși, aproape jumătate dintre cei care își doresc o schimbare profesională (49,7%) sunt deja în căutarea activă a unui nou loc de muncă.


Anul 2024 a fost perceput de mulți respondenți ca fiind mai dificil decât 2023: 24,7% l-au caracterizat drept greu, iar 22,1% l-au considerat plin de provocări. Doar 11,9% l-au văzut ca un an de creștere.


Ce își propun angajații pentru 2025

Cei care au planuri profesionale clare pentru 2025 intenționează să:

  • Caută activ noi oportunități de angajare;
  • Participă la programe de dezvoltare profesională;
  • Negocieze condiții mai bune la locul actual de muncă.


Un sfert dintre respondenți intenționează să solicite o evaluare formală la locul de muncă, pentru a obține o creștere salarială sau o promovare.


Îngrijorările pentru 2025

Cele mai mari temeri legate de anul viitor includ:

  • Stabilitatea locului de muncă – 32,2%;
  • Nivelul salarial și beneficiile extrasalariale – 27,9%;
  • Echilibrul între viața personală și cea profesională – 21,9%.

„În mod interesant, nu mai vedem un procent covârșitor al celor care bifează opțiunea de a lucra de acasă ca principală dorință pentru următorul an. Deși numărul de aplicări pentru joburile remote este în continuare mare, candidații și angajații au început să înțeleagă semnalele pe care le transmit angajatorii, respectiv faptul că preferă să angajeze oameni care să vină la birou mai degrabă decât oameni care să lucreze doar de acasă sau preponderent de acasă. Altfel, comparativ cu anul trecut, vedem ceva mai multă stabilitate, angajați care sunt mai prudenți în a face mișcări de carieră dacă nu au un motiv acut de nemulțumire. Spre exemplu, dacă la sondajul de anul acesta 40% dintre respondenți ne-au spus că vor să-și schimbe jobul în următorul an, la cel de anul trecut procentul era de 56%”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul eJobs.


Cu toate acestea, 43,2% dintre respondenți sunt optimiști, iar 25,1% adoptă o atitudine neutră în privința perspectivelor pentru 2025.


Schimbări anticipate pe piața muncii

Printre schimbările așteptate începând cu 2025, românii estimează:

  • Creșterea cerințelor pentru noi competențe și abilități – 45,3%;
  • Restructurări și reorganizări la nivel de companie – 36%;
  • Creșterea nivelului de automatizare și integrarea tehnologiei în muncă – 19,8%;
  • Apariția mai multor oportunități de lucru remote – 21,2%;
  • Mai multe oportunități de mobilitate internă și internațională – 14,2%.


Concluzii

Sondajul eJobs, desfășurat în decembrie 2024 pe un eșantion de 900 de respondenți, reflectă o piață a muncii în tranziție, în care angajații își doresc mai multă stabilitate și recunoaștere profesională, dar și o adaptare la noile cerințe tehnologice și economice.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!