România TV, sancționată de CNA pentru încălcări ale normelor audiovizuale

Bogdan Chirea
0


În ședința publică din 4 decembrie 2024, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis aplicarea mai multor sancțiuni postului România TV, în urma analizei rapoartelor de monitorizare privind modul în care au fost abordate subiecte de interes public, inclusiv campania electorală și evenimente recente.


Amenzi pentru încălcarea eticii jurnalistice

CNA a aplicat o amendă de 50.000 de lei pentru felul în care România TV a relatat despre decesul omului de afaceri Silviu Prigoană, în perioada 12-18 noiembrie 2024. Titluri precum „Regia pregătită de fiii lui Prigoană pentru ceremonia secretă” și „Scandalul deschiderii seifului cu degetul lui Prigoană” au fost considerate de Consiliu drept încălcări ale art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului și ale art. 45 alin. (1) și art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual.


O altă amendă, de 10.000 de lei, a fost impusă pentru emisiuni de știri difuzate între 17 și 22 noiembrie, în care postul a încălcat normele privind imparțialitatea și acuratețea informației. Titlurile „Soros dă asaltul final, bătălia pentru România” și „Candidata lui Soros, campioana habarniștilor” au fost apreciate ca fiind părtinitoare și nesusținute de fapte verificate, contravenind prevederilor art. 64 alin. (1) lit. a) și b) din Cod.


Somație publică pentru emisiuni electorale

Postul a fost sancționat și cu o somație publică pentru difuzarea de materiale electorale în data de 21 noiembrie fără respectarea normelor specifice campaniei prezidențiale, prevăzute de Decizia CNA nr. 587/2024. Materialele cu titluri precum „Sinistrații își primesc locuințele ridicate de George Simion” nu au fost marcate corespunzător ca promovare electorală, încălcând art. 5 lit. a) din decizia respectivă.


Normele încălcate

Sancțiunile vizează:

  • Respectarea intimității în momente de dificultate, prevăzută de art. 45 alin. (1) din Codul audiovizual.
  • Distincția între fapte și opinii și prezentarea imparțială a informațiilor, conform art. 64 alin. (1) din Cod.
  • Obligația de informare obiectivă prevăzută de art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului.
  • Regulile privind campania electorală, stipulate în Decizia CNA nr. 587/2024.


Reacția publică

Consiliul a subliniat că astfel de abordări aduc atingere standardelor jurnalistice și pot dezinforma publicul. CNA continuă să monitorizeze atent conținutul difuzat de posturile TV, pentru a asigura respectarea normelor etice și legale în spațiul audiovizual.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!