Celebrul istoric britanic Simon Sebag Montefiore a fost prezent în România timp de trei zile, la invitația Editurii Trei, pentru a lansa cea mai recentă carte a sa, „Lumea. O istorie de familie”. Aceasta reprezintă o amplă cronică istorică ce explorează evoluția societăților prin prisma familiilor de-a lungul mileniilor.
Afecțiune pentru România și inspirație din istoria locală
Autorul și-a exprimat încântarea de a reveni în România după o absență de șase ani. Montefiore a mărturisit că a descoperit țara noastră datorită unor prieteni români apropiați și prin călătoriile de documentare pentru prima sa carte, „Ecaterina cea Mare și Potemkin”. „Sunt foarte atașat de România și revin de fiecare dată cu mare drag. Mă voi gândi la voi duminică cu cele mai calde gânduri, la istoria voastră și la viitorul acestei țări,” a declarat istoricul.
Dialog captivant la Humanitas Cișmigiu
Pe 5 decembrie, Montefiore a susținut o conferință la Librăria Humanitas Cișmigiu, în dialog cu jurnalistul Cristian Leonte. Discuția a oferit publicului o privire detaliată asupra poveștilor intime și surprinzătoare incluse în „Lumea. O istorie de familie”. Volumul explorează istoria umanității, din epoca de piatră până în era dronelor, oferind perspective asupra unor personaje și evenimente din toate colțurile lumii, inclusiv din România.
Una dintre poveștile menționate a fost întâlnirea sa cu Regele Mihai I, pe care l-a descris ca fiind „unul dintre ultimii șefi de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial”.
Pasiune pentru istorie moștenită din familie
Montefiore a împărtășit și amintiri personale din copilărie, subliniind influența părinților săi asupra carierei sale. „Părinții mei adorau cărțile și scrisul. Tata iubea istoria, iar mama scria romane. De la tatăl meu am moștenit pasiunea pentru istorie, care a început la 11 ani când mi-a dat să citesc „A Study of History” de Arnold Toynbee,” a relatat autorul.
Cartea „Lumea. O istorie de familie” este dedicată părinților săi, în semn de recunoștință pentru influența lor.
Recunoștință față de Editura Trei și mesaj pentru viitor
În timpul evenimentului, Simon Sebag Montefiore a felicitat Editura Trei pentru cei 30 de ani de activitate și pentru profesionalismul cu care i-a fost prezentată cartea. „Această carte a fost un proiect nebunesc și sunt încântat că am reușit să o termin. Cred sincer că nicio carte nu este completă până nu este publicată și în limba română,” a afirmat autorul.
Montefiore a subliniat importanța istoriei în contextul actual: „În era tehnologiei, a informațiilor și a teoriilor conspirației, istoria contează mai mult ca niciodată.”
Eveniment la Gaudeamus și apreciere internațională
Pe 6 decembrie, istoricul britanic a fost prezent la Târgul de carte Gaudeamus, unde a oferit autografe și a interacționat cu cititorii. Cartea „Lumea. O istorie de familie” a fost numită de publicații prestigioase precum The New Yorker și The Economist drept „una dintre cele mai bune cărți ale anului”, iar The Times și Smithsonian Magazine au considerat-o „cea mai bună carte de istorie a anului”.
Publicația The Spectator a descris volumul ca fiind o combinație între „Succesiunea” și „Urzeala Tronurilor”, dar cu personaje și evenimente reale care au modelat istoria omenirii.
Simon Sebag Montefiore a demonstrat încă o dată că istoria poate fi fascinantă și accesibilă, iar pasiunea sa pentru România a fost un element central al vizitei sale.
Comentariul va fi postat dupa aprobare